София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Депутатите гласуват поставянето под карантина по телефон и уведомяването с SMS

Промените в Закона за здравето ще бъдат разгледани на първо четене
3 мЕвроком 1049

Депутатите гласуват на първо четене промените в Закона за здравето, предложени от ГЕРБ. Става дума за уведомяването и поставянето под карантина да може да става по телефон, имейл или чрез SMS.

От ГЕРБ мотивират предложението с твърдението, че поставянето под карантина чрез телефон или имейл облекчава работата на РЗИ-тата. 

Според новите текстове в Закона за здравето по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка здравният министър ще може да налага забрана за износ на лекарства, за да има необходимото количество за нуждите на българските граждани.

Парламентът ще разгледа окончателно и промените в Закона за личната помощ, предложени от Министерски съвет. С тях се гарантира, че най-нуждаещите се хора ще имат достъп до личен асистент, съобразно индивидуалната потребност. Според вносителите новите текстове ще повишат качеството на живот на хората с увреждания.

Депутатите ще обсъдят на второ четене и поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, който предвиждат единствено Службата на европейския парламент да упражнява надзор при разследвания, предприемани от делегираните европейски обвинители.

Поправките гарантират тяхната независимост от надзора на главния прокурор.