София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Die Welt: Щом и Путин се страхува, тогава Бог да се смили над нас!

Търговският спор със САЩ съживи дори охладената любов на Китай към Русия

Die Welt: Щом и Путин се страхува, тогава Бог да се смили над нас!

Търговският спор със САЩ съживи дори охладената любов на Китай към Русия

11 месецаПолитика 5 Боряна Райчева


Търговският спор със САЩ съживи дори охладената любов на Китай към Русия. Но те не са равностойни партньори - превъзходството на азиатците е твърде голямо. А сред руските хора, връзката им предизвиква вековен страх, счита Едуард Щайнер от немското издание „Die Welt”.

Русия никога не е виждала такава представителна китайска делегация. Само за три дни, но със свита от 1000 придружители на 5 юни, лидерът на Китай Си Дзинпинг пристигна в Москва, който след това отиде на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Това беше истинска китайска седмица в Русия. Като че ли се срещнаха двама съседи, които никога не са се разбирали помежду си, през втората половина на ХХ век те дори почти прекъснаха отношенията си.

Путин е "най-добрият приятел", каза Си Дзин Пин и продължи да говори за "голямото бъдеще" на двете страни. А в събота Путин му представи за своята 66-ти рожден ден голяма кутия сладолед. "Изключително съм щастлив, че имам приятел като теб", каза той.

Има много конкретни причини за такива уверения. Както показва динамиката на икономическото сътрудничество през последните години, отношенията между страните стават все по-близки. Обемът на двустранната търговия постоянно нараства.

Делът на Китай в търговията на Русия през последните пет години почти се е удвоил и сега е една пета. Това означава, че сега Китай, а не Германия, е най-важният търговски партньор на Русия. Само миналата година търговията се увеличи с една четвърт до 108 млрд. долара.