София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Директорът на ДНСК: "Артекс" нямат разрешение за строеж на "Златен век"

Строежът се преустановява и ще се върне до първоначалния етап
27 дниПолитика 24 Антоанета Начева

Позицията е една "Артекс" нямат разрешение за строеж и затова спираме строежа на "Златен век". Това заяви директорът на ДНСК арх. Влади Калинов на брифинг в МРРБ.

"След обстоен анализ, стигнахме до заключение че разрешението е изтекло в началото на 2020 г. На 11 януари 2010 година е открита площадка за строежа. Общината години наред е подкрепяла реализацията на "Златен век". Оказва се че, разрешението от 2007г. е презаверявано веднъж.", заяви той. 

"Артекс" претендира, че разрешението им за строеж има валидност до 2022 г. Текстът в закона обаче говори нещо съвсем различно", уточни Калинов.

Според него през годините "Артекс" е получавала подкрепата на държавата чрез промени в законодателсното в полза на строителната фирма, като Столична община също е подкрепяла "Артекс" и допълни, че становището на ДНСК е категорично и ясно.

По думите му строежът се преустановява и ще се върне до първоначалния етап. Всичко построено след датата на изтичането на разрешителното, ще трябва да бъде разрушено.

От ДНСК посочиха, че Върховния администрстивен съд не се е произнасял по давността на разрешението, а заключенията на първа инстанция, че разрешението е валидно най-малко до края на 2022 г. е некоректно направено.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!