София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Доц. Стойчев: Партийната система върви към нормалността

Купеният вот не е най-големият проблем на тези избори
2 годиниИзбори 2019 220 Боряна Райчева

„Партийната система се връща към нормалността. В парламентарна република с пропорционално представителство е аномалия една партия да има доминация над всички властови позиции в държавата. Партийната система отива към балансирана версия, към умерена многопартийност“, каза политологът доц. Стойчо Стойчев.
По думите му, алтернативните на ГЕРБ нямат адекватно национално представителство в цялата страна и са по-скоро регионални сили. Според Стойчев, купеният вот не е най-големият проблем на тези избори, тъй като обемите винаги са били в същия размер, но сега се обръща повече внимание, защото тази тема се инструментализира от част от кандидатите в полемиката.
Той смята, че това не е законодателен, а цивилизационен и културен проблем, който ще изчезне, когато хората започнат да стават граждани в България масово в истинския смисъл на думата и чрез гласуването си ще изразяват гражданска позиция.
Относно възможността изборите да бъдат касирани доц. Стойчев подчерта, че ако това се случи, то означава на хората да им се каже от най-високо ниво, че живеем в тотално фасадна система на демокрация, в която всичко е наужким, а реалните процеси се управляват от някой друг.
Политологът смята, че основният извод след местните избори е, че политическите партии трябва да се отворят за млади и адекватни лидери.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!