София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доц. Стойчев: Партийната система върви към нормалността

Купеният вот не е най-големият проблем на тези избори

Доц. Стойчев: Партийната система върви към нормалността

Купеният вот не е най-големият проблем на тези избори

7 месецаИзбори 2019 123 Боряна Райчева


„Партийната система се връща към нормалността. В парламентарна република с пропорционално представителство е аномалия една партия да има доминация над всички властови позиции в държавата. Партийната система отива към балансирана версия, към умерена многопартийност“, каза политологът доц. Стойчо Стойчев.
По думите му, алтернативните на ГЕРБ нямат адекватно национално представителство в цялата страна и са по-скоро регионални сили. Според Стойчев, купеният вот не е най-големият проблем на тези избори, тъй като обемите винаги са били в същия размер, но сега се обръща повече внимание, защото тази тема се инструментализира от част от кандидатите в полемиката.
Той смята, че това не е законодателен, а цивилизационен и културен проблем, който ще изчезне, когато хората започнат да стават граждани в България масово в истинския смисъл на думата и чрез гласуването си ще изразяват гражданска позиция.
Относно възможността изборите да бъдат касирани доц. Стойчев подчерта, че ако това се случи, то означава на хората да им се каже от най-високо ниво, че живеем в тотално фасадна система на демокрация, в която всичко е наужким, а реалните процеси се управляват от някой друг.
Политологът смята, че основният извод след местните избори е, че политическите партии трябва да се отворят за млади и адекватни лидери.