София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доналд Туск нарече благословение разпада на СССР

Президентът на ЕС поздрави страните от Източно партньорство

11:12 ч. 12.07.2019 г.Политика 4

Да заявя силно и ясно: разпадът на Съветския съюз е благословение за грузинците, поляците, украинците – за цялата Централна и Източна Европа, включително и за руснаците. 

Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск на конференцията на Източно партньорство в Батуми. Той отговори на руския държавен глава Владимир Путин, според когото разпадането на СССР е „най-голямата геополитическа катастрофа на XX век“.

Туск разкритикува и решението Русия да спре полетите до Грузия заради антиправителствените протести в Тбилиси срещу влиянието на Москва.

С лидера на ЕС се съгласи и вицепрезидентът на германския Бундестаг. Според Клаудия Рот напряжението между Тбилиси и Москва след Петдневната война от 2008 г. остава.

„Не трябва да забравяме, че окупантът е путиновата Русия. Не бих твърдяла, че Русия ни е враг, но и политиката на Путин не може да я наречем дружелюбна", каза зам.-шефката на Парламента на Германия.

Припомняме, че шест страни на бившия Съветски съюз са част от т.нар. Източното партньорство: Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Тбилиси, Кишинев и Киев са най-напреднали – те са асоциирани членове на ЕС, част от общия пазар и имат безвизов режим с Общността.