София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Донев: Проверките на ЕК за готовността на България за Шенген завършиха с положителни доклади

"Въпреки отправената покана Нидерландия взе решение да не участва в тези проверки"


"Бяха извършени две проверки организирани от Европейската комисия по инициатива на България и Румъния, с участието на заинтересовани държави-членки от Европейския съюз. Проверките бяха фокусирани върху изпълнението на техническите критерии от страна на България. Областите обект на проверките включиха издаването на визи, съдебното сътрудничество по линия на миграцията и опазването на личните данни, най-чувствителните и важни технически сфери, които бяха определни от ЕК. Двете проверки завършиха с положителни за България доклади."

Това заяви на брифинг служебният премиер Гълъб Донев след среща за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенген.

"Със съжаление отбелязвам, че въпреки отправената покана Нидерландия взе решение да не участва в тези проверки", добави Донев.

"Отчитаме, че в защита на своята позиция канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци при функционирането на шенгенската система като цяло, които по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро. Дългът ни пред паметта на тримата български гранични полицаи, които загинаха, охранявайки външната граница на ЕС, няма да го позволи", допълни още служебният премиер.

"Въпреки заявените намерения на две държави, България не се е отказала от Шенген, разполагаме с още 3 дни, в които няма да пестим усилия в търсене на подкрепа за преосмисляне на позицията на Нидерландия и Австрия", каза в заключение Гълъб Донев.