София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доц. Георги Бърдаров: На нас много ни липсва човещина и емпатия

Демографът с коментар за изминалата година
6 мЕвроком 361

Пандемията се отрази в малки аспекти на демографията в страната. Има повишаване на раждаемостта и смъртността, което е логично и нормално. По принцип България има проблем със смъртността, като страната ни е водеща в света по този показател. Не мога да кажа, че пандемията се е отразила кардинално на демографията. Разликите са съвсем малки. Това коментира преподавателят по демография в Софийския университет доц. Георги Бърдаров.

Бърдаров коментира завръщането на някои млади в страната и повишената раждаемост.

„За бейби бум не може да се говори. Има леко повишаване на ражданията. Младите, които се върнаха - за тях надеждата беше, че ще останат и ще подобрят картината. Те обаче ще го направят, само ако имат условия за това”, каза още той.

Пандемията, според Бърдаров, не е променила и тенденцията за обезлюдяване на малките населени места в страната.

„Един от проблемите на съвременните развити общества, не само на България, е огромният процент самотни хора. Основното у нас е, че те живеят в изолирани места”, допълни експертът.

"На нас много ни липсва човещина и емпатия. Притеснява ни крайното разделение на хората“, казва Бърдаров. Той уточнява, че коронавирусът е засегнал основно големите градове и активните хора. Ситуацията в малките населени места почти не се е променила", допълни той.