София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Доц. Гълъбов: Преброените дни на това НС се оказваха предварителен план

Политологът прогнозира по-ниска избирателна активност при едни предсрочни избори
57 сПолитика 834 Мирослав Митков

Дните на това Народно събрание са преброени. Лошото е, че това се оказва предварителен план. Целта се оказа единствено да се променят изборните правила. Това коменира на политологът доц. Антоний Гълъбов по БНР. 

Според него вече няма значение на коя партия ще бъде връчен третият мандат. 

„Това, което прави впечатление на гражданите и вероятно ще определи тяхното поведение на предсрочните избори, е по същество отказът да бъде следван дневният ред на българското общество. В никаква група от обществото ни промените в изборното законодателство не са приоритет пред икономически и социални мерки“, каза той. 

„Всички губим от началото на политическата криза. На България ще струва много не толкова като преки щети, колкото като пропуснати възможности. Влизаме в безвремие, което ще ни струва скъпо. Може би екипът на г-н Радев смята, че назначен от него служебен кабинет за три месеца ще успее да създаде толкова сериозни проблеми пред ГЕРБ, че да промени изборните резултати. Но само по себе си, поемането на служебен кабинет шест месеца преди изборите, на които ще се яви г-н Радев, ще бъде проблематично. Да не говорим, ако бъде променен Изборният кодекс, предоставяйки му еднолична възможност да назначи членовете на ЦИК“, посочи Гълъбов. 

Политологът прогнозира по-ниска избирателна активност при едни предсрочни избори, което може би ще означава повече политически формации в следващия парламент. 

„Самото ни общество е силно фрагментирано и то не може да излъчи на избори мнозинство. Мнозинството трябва да е отговорност на политиците... Колкото повече избори имаме, толкова повече ще се отдалечаваме от ясен резултат, който да е определен като победа за дадена партия“, предупреди политологът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!