София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Доц. Кунчев: С новите мерки очакваме стациониране на новите случаи

Коментар на главния държавен здравен инспектор
7 мЗдраве 378

С новите мерки очакваме да има стациониране на новите случаи и да няма ново нарастване. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. По думите му е изчакано малко с въвеждането на новите мерки в страната до понеделник, защото Националния оперативен щаб и здравните власти чести са били критикувани, че когато мерките се въведат изведнъж, това създава трудности на бизнеса.

„Всяко струпване на хора е опасно – колкото повече контакти, толкова повече предаване на вируса. Пак идваме до това разпоредените мерки ли ни пазят, или нашето поведение на база на разпоредените мерки. Каквото и да разпореждаме, ако човек не е убеден, че е необходимо да се пази, ефектът ще е минимален“, заяви Кунчев.

„Очакваме да постигнем ако е начало на понижаването – да минем върха на тази вълна, то поне да има стациониране на новите случаи и да няма ново нарастване. Дали ще стигнем, няма как да пророкуваме. Ако успеем да го постигнем, може да минем и само от този период от 10 дни. Праг тази инфекция показа, че няма. Преди говорехме за до 60, до 120 и над 120 на 100 000 средна заболеваемост. Сега говорим за над 500, за над 800 на 100 000. Прагове няма, важна е тенденцията – дали още се катерим нагоре, или сме достигнали пика на вълната и да започне нормализиране. За 10 дни ще се види тенденцията. След 10 дни няма да кажем, че сме приключили с COVID, но ако успеем да кажем, че започва постепенно нормализиране, това ще е добре.“, допълни той

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!