София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Джонсън: Идва зората и завесата се вдига

Брекзит стартира официално на 31 януари

4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън смята, че предстоящото излизане на страната от ЕС е началото на нов етап от живота на всички британци, който трябва да бъде белязан от обединение и обновяване. 

Предстои премиерът да говори около 22:00 ч. местно време - час преди момента, в който Обединеното кралство официално ще напусне ЕС, в който страната прекара 47 години и един месец.

"Най-важното нещо, което трябва да се каже днес, е, че това не е краят, а началото. Това е моментът, в който зората нахлува и завесата се вдига, за да започне нов акт. Това е моментът за истинско национално обновление и промяна", се казва в изявлението на Джонсън.

Според премиера е необходимо да се премахнат нарушенията в развитието на различни региони на страната. "Това е зората на нова ера, в която вече няма да се съгласяваме, че възможностите в живота на вас и вашите семейства зависят от това в коя част на страната живеете. Това е моментът, в който започваме да се обединяваме и преминаваме на ново ниво", каза той. В съобщението на Джонсън се казва. „Нашата роля като правителство, моята работа, е да обединим страната си и да се водим напред“, се казва в текста.

Веднага след оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз, преходният период, изчислен до 31 декември 2020 г., ще влезе в сила. В продължение на 11 месеца кралството и 27-те останали държави в ЕС ще продължат да работят, сякаш няма „развод“. През това време страните възнамеряват да постигнат всички условия за бъдещо съвместно съществуване и взаимодействие.