София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ефективно ли е дистанционното обучение?

Проф. д. н. Нина Дюлгерова с отговор как се промениха изискванията към студентите
пропускане
3 дниОбразование 3011 Боян Марков

Проф. д. н. Нина Дюлгерова - преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец храбър", както и в Югозападния университет "Неофит Рилски" говори за перспективите в българското образование. Разговорът бе по повод пресконференция на преподаватели в БТА. 
"Последните два месеца се доказа, че дистанционното обучение се превърна в 100 % фактор през който минаха всички, които учиха в университети и не доказа, че това е най-добрата форма за обучение.", сподели експертът по геополитика и сигурност. 
Освен дистанционното обучение беше засегната темата и за приема в Софийския университет, където в специалностите журналистика и право ще може да се влиза с оценките от матурите. 
Проф. Дюлгерова също коментира занижените критерии към преподавателите.
"Проблемът е само в това, че в последните години с промени в закона както в академичния състав на Република България, така и в закона за висшето образование, се утвръди една тенденция за понижаване на критериите, в резултат на което по отношение на професионалната сфера можеш да станеш доцент или професор с минимални изисквания", допълни тя. 
В разговора още стана ясно и как се промениха изискванията към студентите през годините и как образованието влияе върху тяхната реализация.