София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ЕК: Северна Македония може да бъде лишена от безвизов режим

МИА ще публикува допълнителни подробности веднага щом ги получи от ЕК
28 сПолитика 1510 Мирослав Митков

Европейската комисия не коментира случая с фалшифицирани паспорти на световни наркобосове в Северна Македония, но припомни, че редовно преразглежда критериите за безвизовия режим, съобщава кореспондентът на МИА в Брюксел. 

След като се появиха публични спекулации, че Северна Македония може да загуби безвизовия режим с ЕС във връзка със скандала с фалшифицирани паспорти от Министерството на вътрешните работи, Европейската комисия напомня, че сигурността на личните документи е от решаващо значение.

„Това, което можем да кажем, е, че въпросът за сигурността на документите е едно от условията за либерализиране на визовия режим, според което безвизовите държави имат задължение да приемат и прилагат подходящи административни мерки“, каза говорител на Европейската комисия пред МИА. От там добавят, че изпълнението на условията за безвизов режим е под постоянен надзор, а доклад за ситуацията с тези критерии се представя на Парламента и на Съвета всяка година за всяка държава, която е освободена от визи с ЕС.

Въз основа на тези доклади Европейската комисия дава препоръки. Неизпълнение на условиятаа може да е основание за активиране на механизма за спиране на визите, но спирането на визовия режим не е автоматичен процес. Комисията трябва да вземе предвид всички възможни последици от премахването на визите за външните отношения на ЕС и неговите държави членки, както и ситуацията с правата на човека в страните извън ЕС“, поясняват от Европейската комисия. Към момента на публикуване на тази новина няма конкретен отговор дали някой от критериите за безвизов режим е застрашен след аферата с издадените фалшиви паспорти на известни световни наркобосове в югозападната ни съседка. МИА ще публикува допълнителни подробности веднага щом ги получи от Европейската комисия.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!