София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Експерт: Борим недостига на работна ръка с "внос" от Индия

За първи път България има под 3 млн. работещи граждани, сочат данни на НСИ

10 дниИкономика 29 Васил Василев

За първи път България има под 3 млн. работещи граждани, сочат данни на НСИ. Повече от 280 000 са свободните работни места в момента, като през следващите пет години се очаква броят им да достигне 800 000. Данните бяха представени от Петър Велев - председател на Индийско-българската бизнес камара по време на форум, който обсъжда вноса на работна сила от Индия.

"България е изправена пред проблема с недостига на работна сила от години и въпреки статистиката липсва желание и целенасочена работа на институциите за вноса на работници от трети държави", отбеляза Петър Велев. Като проблем, посочи той, се очертава и вътрешната миграция на заетите между отделните предприятия.

"Един работник между 3 и 6 месеца ние го въвеждаме в производството и технологията на дадената фирма или компания. Не просто недостигът е остър а и тази миграция, която е много сериозна и несигурна, не ни два възможност за перспектива", посочи Велев.

Страната ни се обръща към Индия за внос на работна сила като една от потенциалните възможности. Индия е приятелска държава, която разполага с квалифицирани работници и най-голям доставчик на работна ръка, посочи председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов:

"И освен това, Индия има огромен опит в предоставянето на работна ръка. Има опит с това да поема ангажимент това да се случи, а не са се използват работните визи за други цели".