София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Експерт за изтеклия запис на ПП: Трябва да бъде даден в дигитални лаборатории

,,Нужно е да се установи неговата автентичност''

13 дниОбщество 10 Марияна Стойчева

,,Изтеклият запис на ПП трябва да бъде даден в т.нар. дигитални лаборатории, за да се установи неговата автентичност.''

Това заяви експертът по киберсигурност проф. Илин Савов в предаването ,,ЕвроДикоф” по телевизия ,,Евроком”.

Припомняме ви, че сайтът ,,Афера” публикува запис, за който се твърди, че е от среща на Асен Василев, Кирил Петков и Лена Бориславова! В него става дума за незаконен кеш, „кеш в торби“ и „неофициални“ милион и половин за кампанията от бизнесмена Пламен Бобоков. Малко по-късно записът беше публикуван и в официалната страница на ПП във ''Фейсбук''.

,,В този разговор, който имах възможността да изгледам много внимателно, успях да уловя изключително подвеждане, тъй като самият запис, който протича, равномерно с отделни участъци на пауза, които могат да бъдат доловени само и единствено с експертно ухо. Друго нещо, което ми направи впечатление, че определени шумове са ясно изразени, други едвам се чуват. Като специалист в тази област, мога да кажа, че е използвана доста сериозна технология, която в момента се продава в дълбоката мрежа, така наречения ,,DeepWeb”, каза още експертът.

,,Тази услуга е много чувствителна и може да бъде поръчана срещу няколко хиляди долара. За съжаление, това което констатирахме с колегите, е че тази технологии е залегнала в много от Европейските държави и започва вече шантажиране и нанасяне на имиджови щети на отделни обществени, конкретни личности- включително и президенти и премиери и водещи компании в областта на технологиите. Изключително съм притеснен и най-вече за това, че нашето общество няма поглед, знания, правилна информация как можем да бъдем подведени в днешно време'', каза още Савов.