София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Експерти: Спасяват с кредити "Мини Марица-изток"

"Парите не се отпускат от държавата, а от частна фирма"

1 месецИкономика 2 Васил Василев

Д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН и Александър Загоров от КТ "Подкрепа" коментираха бъдещето на ТЕЦ "Мини Марица-изток".

„Има една неточност в случая. Парите всъщност се отпускат не от държавата, а от едно дружество, което е създадено за регулация и баланси в енергетиката във финансовата част – Български енергиен холдинг. Самият ток, произвеждан от тези централи, не е скъп. Той е натоварен с едни цени за емисии.. и то твърде много. Никакви пари, дадени за тези емисии, не остават в ТЕЦ-овете или в мините. Те просто минават през тези предприятия. И всъщност, когато ползваме такъв ток, някой друг взима парите и се казва, че токът от въглищните централи е скъп”, заяви Събев пред Нова нюз.

По думите му БЕХ е „собственост на държавата, но е компания, която работи по всички правила на търговските дружества”. „Мини Марица-изток" ще се спасяват с помощта на държавата, но тя няма да даде кредитите. Помощта ѝ се изразява в това, че тя разрешава отпускането на тези пари, че подпомага нещата да се случат в правилното време и правилното място”, обясни той.

„Във всички случаи трябва да се каже, че ако този ток от въглищните централи трябва да се купи от борсата – той ще излезе много по-скъп от текущата цена. Това е така, защото квотите за емисии го оскъпяват. Цената им играе на пазара. Покачи се много през миналата година. Тя е по-голям компонент при формирането на цената на тока, отколкото е разходът за самите въглища”, категоричен е и Загоров.