София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕКЗЕКУЦИЯ С АЗОТ: САЩ ще умъртвят съучастник в убийство от 1988 г.

Държавата е опитала да го екзекутира чрез смъртоносна инжекция преди 14 месеца

3 месецаПравосъдие 16 Иванина Игнатова

В сряда Върховният съд на САЩ отказа да спре екзекуцията на осъдения на смърт Кенет Смит, който трябва да бъде умъртвен тази седмица с помощта на азотен газ. Това е изцяло нов метод, който някои експерти определиха като забулен в тайна заради опасения, че може да доведе до прекомерна болка или дори мъчение.

Смит трябва да бъде екзекутиран по време на 30-часов прозорец, започващ от днес и завършва утре. Обвинен е за участието му в наемно убийство през 1988 г. Държавата преди 14 месеца прекъсна опита да го екзекутира чрез смъртоносна инжекция.

Миналата седмица Смит и неговите адвокати поискаха от Върховния съд да спре екзекуцията, за да имат време да докажат, че екзекутирането на затворника чрез азот би било твърде жестоко наказание, нарушаващо Конституцията на САЩ. 

Все пак съдебните спорове продължават преди насрочената екзекуция на Смит чрез азотно задушаване - метод, който само Алабама, Оклахома и Мисисипи са одобрили и никой не е използвал. Единствено Алабама, от която е Смит, е очертала протокол за метода. Той дава информацията, че служителите планират да отровят затворника чрез маска.

В отговор на решението на апелативния съд, главният прокурор на Алабама Стив Маршал каза: „Докато Смит вероятно ще обжалва пред Върховния съд на САЩ, моята служба е готова да продължи битката за убитата от него Лиз Сенет. Две съдилища вече отхвърлиха твърденията на престъпника. Уверен съм, че Върховният съд ще застане на страната на справедливостта и че екзекуцията ще бъде извършена утре."

По време на неуспешната екзекуция на Смит през ноември 2022 г., в опит да получат достъп до вените му, служителите са причинили на затворника „тежка физическа болка и психологическо мъчение, включително посттравматично стресово разстройство", пишат адвокатите му в жалбата си до Върховния съд. 

Екзекуцията на Смит ще отбележи само втория път в историята на САЩ, когато страната ще направи повторен опит за екзекуция на затворник, след като първият е бил неуспешен.