София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Емил Димитров: ТЕЦ "Бобов дол" изгаря отпадъци, защото иначе София ще замирише

Министърът на околната среда и водите е извикан в прокуратурата

Емил Димитров: ТЕЦ "Бобов дол" изгаря отпадъци, защото иначе София ще замирише

Министърът на околната среда и водите е извикан в прокуратурата

2 месецаПравосъдие 9 Ивана Иванова


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро пристигна в сградата на
прокуратурата. Той коментира, че ТЕЦ "Бобов Дол" е изпълнил предписанията, дадени от РИОСВ, и в момента там се изгарят част от отпадъците, защото "иначе София ще замирише".

"Най-много пуши един ТЕЦ когато е на въглища, затова е зелената сделка, за да може да се спре използването на въглища и да започнат на БИО. Било на газ, на отпадъци, на слама, всяка една крачка да не си на въглища, а да си на нещо друго е добре. Тези хора са си направили постъпка преди години и са си получили разрешение. Спряхме ги за два месеца по искане на прокуратурата, те са си отсранили всичко и са си правили проверки. Министерството не участва и няма отношение към този процес, нито при издаване на разрешително, нито сега", коментира още той.

Прокуратурата влезе в ТЕЦ "Бобов дол" по сигнал, че там е възобновено изгарянето на отпадъци. Директорът на ТЕЦ-а обяви, че на място има екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите. На място ще се провери дали ТЕЦ-ът разполага с всички необходими инсталации за опазване на околната среда и какъв точно отпадък се гори.