София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЕНП и алиансът губят мнозинството

Зелените с 67 депутатски места

ЕНП и алиансът губят мнозинството

Зелените с 67 депутатски места

12 месецаИзбори 2019 2 Боряна Райчева


Най-голямото политическо обединение в ЕС - християндемократическата Европейска народна партия (ЕНП), както и съюзът на партии със социалистическа ориентация Прогресивен алианс на социалисти и демократи (ПАСД) запазват съответно първото и второто място на вота, но за първи път в историята губят мнозинство в Европейския парламент. Това сочат първите предварителни резултати от изборите за ЕП, публикувани от самата институция рано сутринта в понеделник.

Общият брой на местата в Европарламента е 751, а за мнозинство са необходими поне 376 мандата, които ЕНП и социалистите винаги (даже и повече!) са имали като общ сбор. Но този път ЕНП е загубила 39 места в сравнение с предишните избори през 2014 г. и получава 178. А ПАСД печели 152 мандата – 34 по-малко.

Най-неочакван за всички обаче е резултатът на зелените от Европейския свободен алианс. Преди изборите им даваха едва шесто място, но те заеха четвърто с 67 депутатски места (а имаха едва 52 в предишния Европарламент). Следва фракцията на Европейските консерватори и реформисти с 61 евродепутати, заемала третото място след 2014 година. Копирано от

Последно място в класацията заема групата Европейски обединени леви/Ляво-зелени от Севера с 39 мандата. Тя губи 7 места в сравнение с 2014 година.

По последни данни избирателната активност на този евровот е средно 50,5% - с 8 процентни пункта по-висока в сравнение с 2014 година.