София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС деблокира 50 милиона евро за палестинските бежанци

Агенцията на ООН също така се е съгласила да започне одит от външни експерти

1 месецОбщество 2 Кристияна Стефанова

Европейският съюз ще деблокира 50 млн. евро помощ за Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) в началото на следващата седмица, след което ще отпусне още 32 млн. евро, съобщи Европейската комисия.

Тя също така заяви, че е постигнала споразумение с UNRWA. Агенцията заяви, че е готова за преглед на служителите си, за да потвърди, че никой от тях не е участвал в нападенията, и за създаване на допълнителни механизми за контрол, за да се ограничи този риск в бъдеще.

Според говорител на Комисията този преглед ще обхване служителите на UNRWA както в Газа, така и на Западния бряг. Агенцията на ООН също така се е съгласила да започне одит от външни експерти, назначени от ЕС, с цел да се проучат системите за контрол, за да се предотврати евентуално участие на нейния персонал и средства в терористични дейности. Накрая агенцията се съгласява да укрепи своя отдел за вътрешни разследвания.