София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЕС – склонен да отложи Брекзит

Според британското издание The Times
пропускане

ЕС – склонен да отложи Брекзит

Според британското издание The Times

7 месецаПолитика 13 Боряна Райчева


Европейският съюз (ЕС) е склонен да предостави на Великобритания тримесечно отлагане на Brexit, ако премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън не успее да договори споразумение за развод с ЕС следващата седмица чрез парламента. Това съобщи в неделя The Times, позовавайки се на дипломатически източници.

Според изданието Брюксел е категоричен, че Великобритания ще може да напусне Европейската общност по-рано, а приблизителните дати на "развод" ще бъдат определени на 1 и 15 ноември, декември и януари.

Според вестника решението на ЕС по този въпрос няма да бъде взето, докато не стане ясно дали Джонсън ще може да получи одобрение на сделката от Камарата на общините. Ако британският премиер се сблъска със сериозни затруднения, например, ако парламентът го задължи да проведе втори референдум за Brexit, тогава страни от ЕС като Германия ще настояват за по-значително отлагане на Brexit, например, до юни следващата година.

На спешното заседание на британския парламент в събота опитът на правителството да състави споразумение с ЕС чрез Камарата на общините се провали. Депутатите одобриха изменението на предложението на кабинета, внесено от бившия член на управляващата Консервативна партия Оливър Летвин и което направи гласуването на споразумението с ЕС, което трябваше да се проведе същия ден вечерта, безсмислено. След това британският премиер официално поиска от Brexit тримесечно забавяне от 31 януари 2020 г. в съответствие със закона, приет под натиск на опозицията, от президента на Европейския съвет Доналд Туск.

Джонсън обаче не подписа това писмо и след това изпрати лично съобщение до Туск, в което посочи, че самият той е против отлагането, тъй като това ще "накърни интересите на Великобритания" и на лондонските партньори в ЕС.