София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

EUOBSERVER: Лукашенко е подготвял политически убийства в Германия

"Нападенията срещу опоненти на режима така и не са извършени"
6 сЕвроком 200

Александър Лукашенко, когото Европеският съюз не признава за президент на Беларус, е разрешил през последните години организирането на политически убийства в Германия. Това твърди брюкселското издание EUobserver, което се позовава на "сензационен запис" на бившия ръководител на разузнаването в Минск.
Нападенията срещу опоненти на режима така и не са извършени, но за целта са били отделени поне 1.5 милиона долара и е обсъждано използването на отрови и вривни устройства. Мишените са били трима души.
"Това демонстрира опасността за страните от ЕС от този бандитски режим", коментира изданието по повод записа, който е направен чрез подслушване.
В Германия живеят политически дисиденти от Беларус и Русия, а страната активно лобира сред партньорите си от ЕС за налагане на нови санкции срещу Лукашенко и властите в Минск, ако не започне диалог с опозицията.
В неделя бе сменен духовният предводител на католиците в Беларус, след като папа Франциск прие оставката на архиепископ Тадеуш Кондрусиевич. Обяснението е, че той е навършил 75 години и на тази възраст от висшите духовници се изисква да изпратят писмо, че искат да се оттеглят, но папата решава дали да приеме оставката. Според "Ройтерс" е изключително необичайно това да се случи точно на рождения ден на духовника и още повече в неделя.
По-вероятно е да става дума за компромис с режима на Лукашенко за който са водени преговори, казва за агенцията дипломат от Рим.
Обикновено след оставка Ватикана оставя духовника - особено в райони на конфликт - да изпълнява длъжността до назначаването на нов титуляр. Това продължава месеци, а понякога и години наред. Но не и в този случай - постът веднга бе поет от Казимир Великоселец, предводител на епархията в Пинск в Западна Беларус, който ще е апостолически администратор
Кондрусиевич стана известен през лятото с критиките срещу бруталното насилие на жандармерията срещу протестиращи беларуси. Заради критиките му през август Лукашенко не го допусна в страната и го държа в изолация в Полша от паството му повече от 4 месеца - до Бъдни вечер на 2020 г.
До 2007 г. Кондрусевич беше най-високопоставеният представител на Ватикана в Русия, а в Минск го премести папа Бенедикт XVI. Когато на връщане от богослужение в Полша през лятото бе спрян на границата Лукашенко коментира, че той бил там, за да получи някакви задачи. По-късно той допълни, че отказът е заради "политическата му дейност". "За нас не е важно какъв е - главен католик, православен или мюсюлманин, длъжен е да живее според законите ни. А ако освен това се месиш и в политиката и си повлякъл след себе си и вярващите, тогава отговорността е твоя."
През септември граничната служба обяви, че архиепископът не е допуснат в страната, защото беларуският му паспорт е обявен за невалиден.