София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Euractiv.com: ГЕРБ спечели изборите, но едва ли ще успее да състави правителство

"Проевропейските партии в България са готови да съставят правителство на малцинството"

24 мПолитика 172 Александър Евстатиев

Лидерите на проевропейските партии „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са готови да съставят правителство на малцинството, ако ГЕРБ на Бойко Борисов не успее да състави такова първо, съобщиха те в сряда.

ГЕРБ спечели предсрочните избори през октомври, но няма мнозинство в парламента и едва ли ще успее да състави правителство. "Продължаваме промяната" е на второ място, а "Демократична България" беше техен партньор в последната четирипартийна управляваща коалиция, която беше свалена с вот на недоверие през лятото.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" не са търсили подкрепа за правителство на малцинството от конкретни политически сили, но обявиха няколко предварителни условия за законодателна подкрепа в парламента до Коледа. Вероятно ГЕРБ ще подкрепи такова правителство, въпреки че „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ категорично се противопоставят на идеята за официална коалиция с партията на Борисов, която според тях е затънала в корупция.

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов правителство на малцинството е лош вариант, но още по-лош вариант би бил кабинет на "хартиената коалиция" или поредните предсрочни избори.

Прозвището „хартиена коалиция“ получиха трите партии – ГЕРБ, ДПС на турското малцинство и социалистическата партия БСП, които застанаха зад връщането на гласуването с хартиени бюлетини, позволяващи по-лесни злоупотреби по време на избори.

„Трябва да намерим формула на надеждата, че може да има не просто някакво правителство, а правителство, което да придвижи страната напред. Наясно сме, че може да се окаже невъзможно“, каза Иванов.

Лидерите "Продължаваме смяната" Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че парламентът трябва да намери мнозинство, за да подкрепи няколко мерки като гаранции за кабинет на малцинството.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!