София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Европейските медии за Кьовеши: Антикорупционният рицар

"Шамар срещу румънското правителство"
пропускане

Европейските медии за Кьовеши: Антикорупционният рицар

"Шамар срещу румънското правителство"

8 месецаПравосъдие 19 Боряна Райчева


Реакциите в чуждите медии са повод за общо заключение. Подкрепата към Лаура Кодруца Кьовеши не се счита за победа на Румъния, а за победа на Европейския съюз срещу правителството на Виорика Данчила.

За Европа Лаура Кодруца Кьовеши е общият символ на борбата срещу корупцията. Придобитата репутация се забелязва още в началото на всички статии в международните медии.

Франция 24 коментира страха на румънските политици.

"Кьовеши си отмъсти след години на борба с политическата класа до степен на мания срещу румънското правителство", се казва в Льо Пойнт.

Ройтерс и Euronews говорят за бившия началник на звеното за борба с корупция за като антикорупционен рицар, който сега е готов да изведе битката до равнището на Европейския съюз.

Германската преса разглежда темата на този ден от друг ъгъл. Die Welt, но не само, счита, че бъдещото назначаване на Лаура Кодруца Кьовеши за европейски прокурор е поражение за правителството на Букурещ, чието противно мнение беше игнорирано от повечето държави в Съвета.

Същото послание, шамар върху румънското правителство, се открива и в изказванията на европейските политици.

Манфред Вебер говори за вчерашния вот като за успех в борбата с корупцията след месеци на атаки на правителството на Букурещ срещу Лаура Кодруца Кьовеши.

Гай Верхофстад, сред най-гласовите критици на върховенството на закона в Румъния и представител на групата Renew Europe в Европейския парламент, смята, че Кьовеши е най-подходящото лице, заемащо длъжността главен европейски прокурор.

Резултатът от гласуването в Съвета също се приветства от групата на Зелените.

Поздравления дойдоха и от Ева Джоли, антикорупционна активистка от Франция, която стана член на Европейския парламент и с която Лаура Кодруца Кьовеши беше често сравнявана.
"Приветствам нейната смелост и постоянство в борбата с корумпираните хора, които се опитаха да я унищожат", написа Ева Джоли.