София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Габрово посрещна чудотворната икона на Свети Никифор Прокажения

През целия ден иконата с мощите ще бъде изложена в храма „Успение Богородично“ за поклонение

41 сОбщество 90 Иванина Игнатова

Чудотворна икона на Свети Никифор Прокажения е изложена за поклонение в църквата „Успение Богородично“ в Габрово. Тази сутрин десетки миряни се стекоха в храма, за да посрещнат чудотворните мощи на светеца.

Мощите на Свети Никифор са вградени в иконата, чието успение е през 1964 година.

През целия ден иконата ще е изложена в храма „Успение Богородично“ за поклонение от вярващите, а вечерта ще бъде отслужен молебен за здраве.

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други тежки заболявания.

Свети Никифор е роден на остров Крит през 1890 година. Разболява се 13-годишен от проказа и 60 години е страдал от тази болест. Целият си живот е прекарал в болница, изолиран от света. В Гърция го наричат тайният светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни на малцината, които са го познавали. Неговият живот е бил изцяло посветен на Бога – той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и любов. Тихо е носел своя кръст на мъченик, макар да не е пролял и капка кръв.

Свидетелство за едно чудо е споделил години след смъртта на св. Никифор, неговото духовно чедо, отец Евмений. Той се грижел за слепия и парализиран от проказата светия, като една нощ се осъмнил дали е изключил печката в болничната му стая. Втърнал се натам изплашен да не се запали, но тихо отворил вратата. За негово огромно очудване, той видял страдалецът, който бил във въздуха, на метър от земята, левитиращ и изпаднал в молитва.

До 30 юни иконата ще бъде разположена в близо 15 града във Великотърновската епархия. Ще бъде представена и книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“. На 16 юни, светинята ще бъдат тържествено изложена в центъра на Катедралния храм „Рождество Богородично“ на старата столица Велико Търново.

Снимка: БГНЕС