София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

„Газпром“ плаши с дефицит и по-високи цени

Русия иска Европа да купува повече газ

10:44 ч. 11.02.2018 г.Икономика 19

Заместник-ръководителят на „Газпром“ Александър Медведев, отговарящ за експорта, предупреди, че Европа може да изпита след десетилетие недостиг на газ. Той добави, че може да се очаква и повишаване на цените, ако Европа не вземе решение да увеличи количествата, които купува от Русия.

"Европа абсолютно сбърка в сметките, когато казва, че няма да се нуждае от допълнително газ и че ако възникнe такава нужда, тя може да бъде задоволена от източници извън Русия", каза Медведев.

Преди дни еврокомисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете заяви, че Европейският съюз е все по-зависим от вносен газ, като в момента 70 % от потребявяните количества са внос, а се предвижда, че до 2040 година този процент щеу достигне 83.

Според Канете обаче голяма част от вноса ще идва от алтернативни на „Газпром“ доставчици. В момента руската компания доставя между 35 и 40 % от използвания в ЕС природен газ и прогнозите са умерен ръст на пазарния дял през следващите години.

„Газпром“ строи два нови газопровода – „Турски поток“ и „Северен поток 2“, но изпитва трудности да осигури финансиране за първия, тъй като банките нямат гаранции, че планираните количества ще бъдат продадени.

Според анализатори сегашните изявления на Медведев са опит да бъдат убедени евентуалните инвеститори, че финансирането на проектите на руския газов гигант е в интерес на енергийната сигурност на Европа.

Все повече страни от ЕС обаче, особено по-малките, които не успяват да договорят изгодни цени, се опитват да намерят алтернатива на руските доставки.

Неотдавна Унгария например обяви, че до 2022 година ще внася повоче от половината от нужния ѝ газ от други страни, а Полша и Литва изградиха терминали и вече получават втечнен газ от САЩ.