София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Гебрев пред NEW YORK TIMES: Във взривените чешки складове през 2014 г. имаше моя стока

Оръжейният бизнесмен смята, че не е значима личност, въпреки събитията около него
35 сОбщество 511

Във взривените през 2014 г складове за боеприпаси в село Върбетице, Чехия, е имало стока на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Това коментира самият той пред ”Ню Йорк таймс”. Според чешките власти именно тази стока е била обект на взривовете.

Руски шпиони на два пъти са се опитали да отровят българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Изданието описва Гебрев като „скромен мъж, който кара собствена кола и настоява, че не е значима личност извън родината си", но през последните дни е станало ясно колко значим е той поне за един елитен отряд в рамките на военното разузнаване на Кремъл, съобщава още bTV.

Дни след като чешките власти уличиха руските агенти, известни под названието "подразделение 29155, като причинители на експлозиите с двама загинали, Гебрев признава, че в тези складове е имало негова стока и според чешки представители именно тази стока е била мишената.

Разкритието е ново и изненадващо, като се има предвид, че групата два пъти се е опитала да убие и Гебрев. През 2015 г. българските власти твърдят, че офицери от подразделението са пътували до България и са го отровили с вещество, наподобяващо същото нервнопаралитично вещество "Новичок", използвано срещу бивши шпиони и критици на Путин, припомня „Ню Йорк Таймс".

В имейл до вестника Гебрев пише, че той е държал муниции на склад в Чехия и признава нещо, което досега отричаше, че неговата компания "Емко" е доставяла военно оборудване за Украйна след 2014 г., тоест след като сепаратистите, подкрепяни от руските въоръжени сили и разузнавателни служби, започват война срещу украинската армия.

Според него въпросното „подразделение 29155" е оперирало из Европа дълго време преди да бъде идентифицирано от западните разузнавателни агенции през 2019 г. Разследване на "Ню Йорк Таймс" от същата година разкрива целта на елитния отряд и показа, че неговите агенти са извършили опита за убийство година по-рано на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който бе отровен във Великобритания, припомня изданието.

Българските прокурори обвиниха трима офицери от подразделение 29155 в отравянето на Гебрев през януари 2020 г. и издадоха заповеди за ареста им. Те също така публикуваха видеозапис от охранителна камера, на който се вижда как един от нападателите очевидно намазва с отрова дръжките на вратите на автомобили, принадлежащи на търговеца на оръжия, неговия син и мениджър в гараж близо до офисите им в София.

Гебрев се съмнява, че нападателите са действали сами и намеква, че даже и руснаците да са отговорни за отравянето му, те вероятно са в сговор с негови врагове в България.

Изданието цитира бивш украински представител, пожелал анонимност, според който през 2014 г. фирмата "Емко" е подписала договор за доставка на артилерийски снаряди за украинските въоръжени сили.

За да се попречи на проруски настроени членове на българското правителство да осуетят доставките, сандъците с боеприпасите били маркирани с получател в Тайланд. Въпреки това руското правителство узнава за доставките и настоява пред София да ги прекрати, Гебрев обаче отрича, че неговата компания слага погрешни адреси при експорт.

Да оказваш военна помощ на украинското правителство по всяко време след 2014 г е като да си играеш с огъня, обобщава "Ню Йорк Таймс".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!