София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Ген. Румен Миланов: Ако са добре заличени следите на подслушването, нищо няма да остане

Според него много често се подслушват хора, за да бъдат записани хора от тяхното обкръжение
46 сПолитика 475

„Не знам колко са политиците, които са подслушвани. Ако това е вярно, трябва да се провери. И тук възниква въпросът: Кой ги извършва тези подслушвания? По коя поръчка? И ето тук може да бъде много полезен господин Бойко Рашков, който дълги години беше ръководител на бюрото за контрол на СРС. Но има и още нещо - всички тези проверки, ако са добре заличени следите, нищо няма да остане“, коментира ген. Румен Миланов по повод на скандала с твърдения за подслушване на политици пред Би Ти Ви.

„Когато говорим за тези процедури, не ми излиза от главата случаят, когато преди година или две излезе гласът на президента в СРС с командващия на ВВС, което е голям минус за нашата държава“, каза бившият директор на  НСБОП и НСО.

Според него много често се подслушват хора, за да бъдат записани хора от тяхното обкръжение, с които те говорят. Именно такъв е случаят с подслушването, при което е записан президента в разговор с началника на ВВС, който е бил подозиран в конфликт на интереси.

По думите на Миланов ако самите записи и хартиените им транскрипти са унищожени, възможни следи за подслушването могат да бъдат открити при телекомуникационния оператор, без който то не може да се осъществи. Друг вариант е с регистрите в съда, където се отразява разрешението за подслушване.

Освен институционалното подслушване, обаче има и нерегламентирано такова, което също представлява още по-голяма опасност.

"Има съвременна апаратура, която позволява неформални подслушвания и тя е още по-страшна. Трябва система, която да следи нейното купуване и ползване", смята Миланов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!