София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

ГЕРБ обяви, че няма да има надбавки за всички деца, от ВМРО се противопоставиха

Парите щели да отидат за лекари и служителите на МВР
2 мЕвроком 1102

ВМРО обяви, че няма подкрепи решението на ГЕРБ детските добавки догодина да останат с подоходен критерий. 

Късно снощи стана ясно, че депутатите от ГЕРБ внасят поправки в проекта на бюджет за догодина, с които се отказват от намерението за месечни добавки за всички деца и връщат подоходния критерий, макар и с по-висок доход за достъп и по-високи размери на месечните помощи за деца. 

ГЕРБ планира да насочи икономията от 205 милиона лева за по-високи заплати в МВР и месечни добавки на медиците.

"Това беше и една от причините ние от ВМРО да инициираме създаването на нов, единен социален кодекс, който да въведе ред в тази област. Но докато кодифицирането в социалната сфера стане факт, настояваме поне видимата несправедливост, касаеща семейството, децата и една болна тема – демографската криза, да бъдат разрешени чрез детските надбавки в бюджета за 2021-а година", пишат още от партията на вицепремиерът Каракачанов.

Следва да се отбележи, че са немалко случаите, в които доходът на семейството надвишава минимално изискуемата от Закона горна граница, което води до невъзможността на тези семейства да се възползват от така заложената държавна помощ. Считаме, че предложението на ВМРО ще разшири финансовата подкрепа за българските семействата с деца, така че тя да достигне до всяко дете в България, каквато е била регламентацията до 2002 г.

"Децата на България не могат и не трябва да се делят по доходен принцип. На тази порочна практика, въведена по незнайни причини, трябва да се сложи край. В това сме категорични!", категорични са от ВМРО. 

"По тази причина и категорично не приемаме мотивите на ГЕРБ за оттегляне на предложението на Министерски съвет, дори за временната, искана от тях (за 2021-а година), подобна мярка. Отпадането на дохода като условие за получаване на месечна помощ би ангажирало допълнителен разход за държавния бюджет в размер на около 400 млн. лв., който разход е заложен така или иначе в настоящия проектобюджет", заявяват от ВМРО.

"Противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите е контрапродуктивно и напълно ненужно на фона на обострящата се пандемия. Точно в момента държавата няма нужда от тази вътрешно-обществена битка. Да не говорим, че именно подоходният критерий лишава към днешна дата децата на същите тези хора на първа линия от детски и ги дава на маргиналните групи, които са основният проблем и за здравната система, и за служителите на реда", пишат още те.

С пост в профила си във „Фейсбук“ и съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов реагира на новината, че коалиционните ни партньори „дават заден“ за равните условия за получаване на детски надбавки.

Не мога да се начудя на начина на мислене на някои хора в ГЕРБ! Едно от най-смислените неща в проекта за бюджет 2021...