София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Германия: Бомбардировките на НАТО в Югославия бяха правилно решение

Според Маас участието на германците във военната операция е оправдано

1 годинаПолитика 15 Боряна Райчева


Страните от НАТО взеха правилно решение да бомбардират Югославия през 1999 година. Това заяви германският външен министър Хайко Маас в интервю за вестник Stuttgarter Nachrichten. Материалът е достъпен на сайта Die Welt.
Според министъра участието на германците във военната операция е оправдано като "отговорен подход", но подчерта, че смята военната интервенция за радикален начин за разрешаване на конфликта.
Маас отбелязва, че в края на 90-те години на миналия век в Югославия се нарушават човешките права и се случват убийства. "Не искам да предполагам какво щеше да стане сега, ако не се бяхме намесили тогава", заключи той.
През 2018 г. бившият министър на отбраната на САЩ Уилям Пери изрази съжаление, че НАТО бомбардира Югославия. Тогава Пери заяви, че е особено притеснен от "непреднамереното бомбардиране на китайското посолство".
От 24 март до 9 юни 1999 г. Сърбия и Черна гора, тогава част от Съюзна република Югославия (СРЮ), попадат под бомбардировките на НАТО. Официалната причина за операцията "Съюзни сили" е „етническото прочистване в Косово”.