София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Германия започва да имунизира лица между 12 и 18 години

И в Израел започна ваксинирането срещу COVID-19 на деца на възраст между 12 и 15 години
7 мЗдраве 114 Антоанета Начева

Германия стартира имунизация на деца и младежи на възраст между 12 и 18 години, след като Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) одобри ваксината на "Пфайзер-Бионтек", след като досегашните изследвания потвърдиха, че ефективността ѝ е същата като при възрастните.

Същата практика тече вече в САЩ, в Израел също започват от днес, а от 15 юни ваксината ще се предлага и на деца и младежи във Франция. Въпреки това продължава дебатът дали в Германия е необходимо тази възрастова група да се ваксинира.

Комисията по ваксинациите в Германия се въздържа от препоръка, тъй като според нея данните не са достатъчни. Според някои експерти постигането на групов имунитет не зависи от ваксинирането на децата, а от предоставянето на ваксини на страни, където те липсват, а процентът на смъртни случаи е висок.

Днес в Германия отпада приоритизирането на пациенти, което предизвика недоволството на лекарските съюзи, тъй като все още желаещите да се ваксинират са повече от ваксините. Личните лекари ще продължат да ваксинират първо най-възрастните и болните с и пациенти. Препоръчва се и приоритетно ваксиниране на деца с тежки заболявания като левкемия или имунни заболявания. Важно също така е и да не се поставят условия за задължителна ваксинация пред децата и младежите, за да участват в спортни или училищни мероприятия.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!