София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ГЕРМАНСКИ ЕКСПЕРТИ ЩЕ ПОМАГАТ НА НАШИТЕ МИНИСТРИ

Това се разбра Борисов с Меркел
7 годиниПолитика 26 Боряна Райчева

Германски експерти ще дойдат у нас да съветват нашите министри за реформата в съдебната система, енергийния сектор, в усвояването на европейските фондове и да наблюдават финансовата система. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата му с германския канцлер Ангела Меркел.
Премиерът обяви, че се е договорил с Меркел, а и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заедно с юристите на Европейската комисия да работят за бързото излизане на България от всички правни казуси по „Южен поток“. Така според Борисов вече ще са ясни и посоката, и бъдещето на проекта. От своя страна Ангела Меркел заяви, че ще помогне на България да намери начин да построи „Южен поток“ според европейското право и определи Русия като коректен бизнес партньор. Германският канцлер се ангажира да изпрати експерти и юристи, които да помогнат юридически с „Южен поток“. Преди Европейския съвет, Меркел поема ангажимент заедно с българския премиер Борисов и с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да обсъдят следващи съвместни стъпки на България и ЕК за намирането на изход по темата. Борисов посочи, че с Меркел са на едно мнение, че правителствата на България и на Русия трябва да продължат своите контакти и дейности по "Южен поток", тъй като в договора не е посочен Брюксел като страна, нито третият енергиен пакет е действал при подписването на споразуменията през 2006 г. Трудно ми е да обясня на българския народ защо газта, ако минава през Турция и Гърция, е добра, а ако мине през Черно море за България - не е добра. Защо ако "Северен поток" е добър, "Южен поток" не е добър, заяви Борисов по повод казуса „Южен поток“, описвайки накратко проблема на Меркел.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!