София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Гълъб Донев: Развиваме политиките за равен достъп на всички деца до образование

Гълъб Донев се срещна с новата представителката на Уницеф за България Кристина де Бройн
25 дниПолитика 16 Николай Парашкевов

Вицепремиерът и министър на труда Гълъб Донев се срещна с новия представител на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн, съобщиха от социалното министерство.

Отбелязано е дългогодишното партньорство между двете институции за подобряване благосъстоянието на децата и защита на техния интерес.

"Усилията ни са насочени към развитието на политики за равен достъп на всички деца до образование и здравеопазване, за превенция на бедността и насърчаване на социалното включване. От изключително значение е отглеждането на децата в семейна и близка до семейната среда. Политиките в тази сфера са водещи за правителството и българското общество. Те ще продължат да се развиват, за да се гарантира приемственост и устойчиво развитие", сподели министър Донев.

Той е подчертал доброто сътрудничество между България и Фонда на ООН за децата.

"Държавата ни е сред седемте страни, които реализират пилотен проект с финансиране от ЕК и подкрепа на УНИЦЕФ във връзка с Европейската гаранция за детето. Чрез него ще се приложат иновативни подходи за осигуряване на достъп до социални, здравни и образователни услуги за всички деца с акцент върху децата с увреждания и децата от бедни семейства. Проектът се изпълнява в партньорство от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването в 10 общини в областите Бургас, Сливен и Стара Загора, допълни служебният министър.

От своя страна Кристина де Бройн е поставила висока оценка на постигнатото от страната ни в процеса по деинституционализация и Европейската гаранция за детето, като е откроила важността на инвестициите в развитието на децата до 3-годишна възраст.

"България е лидер на световно равнище в защитата на правата на децата", завърши Кристина де Бройн.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!