София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Годишната инфлация в България e 17,3% през юли

Инфлацията от началото на годината е 11,3%

1 годинаИкономика 17 Николай Трифонов

Инфлацията за юли спрямо юни 2022 г. е 1,1 на сто, а годишната инфлация за юли 2022 г. спрямо юли 2021 г. е 17,3 на сто. Това съобщи Националният статистически институт.

Инфлацията от началото на годината (юли 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 11,3 на сто, а средногодишната инфлация за периода август 2021 - юли 2022 г. спрямо периода август 2020 - юли 2021 г. е 10,5 на сто.

През юли 2022 г. спрямо предходния месец най-голямо е увеличението на цените в групите:

Развлечения и култура (+7.4%), жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (+5.2%) и ресторанти и хотели (+1.2%). Най-голямо е намалението на цените в групите: облекло и обувки (-2.0%), транспорт (-1.7%) и хранителни продукти и безалкохолни напитки (-0.1%).

През юли 2022 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: шоколад и шоколадови изделия - с 4.1%, цитрусови и южни плодове - с 4.1%, извара - с 3.1%, сирене - с 2.9%, кисело мляко - с 2.9%, захар - с 2.6%, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко - с по 2.6%, ракии - с 2.4%, бира - с 2.3%, маслини - с 2.2%, леща - с 2.2%, маргарин - с 2.1%, сол - с 2.1%, млечни масла - с 2.0%, кашкавал - с 1.9%, сладолед - с 1.7%, газирани напитки - с 1.6%, прясна и охладена риба - с 1.5%, гъби - с 1.4%, трайни колбаси - с 1.3%, месо от едър рогат добитък - с 1.3%, кайма - с 1.1%, вина - с 1.0%, плодови сокове - с 0.9%, зрял боб - с 0.8%, краставици - с 0.8%, малотрайни колбаси - с 0.8%, домати - с 0.5%, месо от домашни птици - с 0.4%, оцет - с 0.3%, кафе - с 0.2%, и други.

През юли 2022 г. намаляват цените на следните хранителни продукти: праскови и кайсии - с 23.6%, други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжани) - с 16.0%, картофи - с 12.3%, типов и ръжен хляб - с 10.8%, хляб „Добруджа“ - с 10.1%, бял хляб - с 9.1%, зеле - с 8.8%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 6.4%, брашно - с 5.8%, зрял чесън - с 4.8%, минерални води - с 1.6%, яйца - с 1.3%, пипер - с 1.1%, макаронени изделия - с 1.0%, ябълки - с 0.8%, пресни зеленчукови подправки - с 0.7%, чай - с 0.4%, зрял лук - с 0.3%, свинско месо - с 0.2%, ориз - с 0.1%, и други.