София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ГОРСКИ ПОЖАРИ БУШУВАТ В РУСИЯ И КИТАЙ

24 ХИЛЯДИ ХЕКТАРA СА ПОГЪЛНАТИ ОТ ПЛАМЪЦИ

ГОРСКИ ПОЖАРИ БУШУВАТ В РУСИЯ И КИТАЙ

24 ХИЛЯДИ ХЕКТАРA СА ПОГЪЛНАТИ ОТ ПЛАМЪЦИ

5 годиниАгро 6 Боряна Райчева


Общата площ на горските пожари в Сибир днес се увеличи до 24 хиляди хектара. Огънят от източните региони на Русия се прехвърли и в Китай.
 Китайска информационна агенция Синхуа съобщава, че пожарът е засегнал китайския автономен регион Вътрешна Монголия, където вече са разрушени 85 къщи и селскостопански сгради. В борбата със стихията от китайската страна участват повече от 660 пожарникари.
В Русия огънят бушува в няколко области на Сибир. Най-много щети стихията нанесе в република Хакасия. Припомняме, че там мощен пожар се разрази в неделя сутринта. Той отне живота на 23 души и разруши около две хиляди домове. Според Министерството на извънредните ситуации на региона, причината за бедствието е човешки фактор — нерегламентирано запалване на суха трева или незагасен огън след пикник. Разследващите органи образуваха пет наказателни дела за деяния, причинили смърт по непредпазливост.

За борбата със стихията привлечени стотици единици пожарогасителна техника, сред която пожарни самолети, вертолети и влакове. Работата е усложнена заради силен вятър.