София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Говорителят на ЦИК: За изборите ще трябват допълнително 400-500 машини

Най-тежкият проблем според Томов е хората да преодолеят страха си от новия начин на гласуване
42 сПолитика 419

Между 400 и 500 машини допълнително трябва да осигурим за изборите, каза Цветозар Томов, говорител на ЦИК, пред NOVA.

Има застраховки срещу измами благодарение на технологията,  машините не са свързани с интернет, включени са само в контакта на електрическата мрежа, даде пример говорителят. Има и начини да се проверява информацията, подавана чрез машините.

Най-тежкият проблем според Томов е хората да преодолеят страха си от новия начин на гласуване. Комисията не е имала още време да обсъжда как да се случи евентуално запознаване с технологията преди реалното даване на вота.

Физическото преместване на машините по секциите не е по-тежко от доставянето на бюлетини, смята говорителя. Личното му мнение е, че при натиск да се проверят гласовете, това трябва да се случва. Как ще става технически видеозаснемането при оформяне на документите след края на ден, ще се обсъжда и решава тепърва.

Най-голям риск за комисията е политизацията, партийни нареждания и срещу това комисията трябва да работи по вътрешното убеждение на членовете си. С всички нововъзникнали технически проблеми, които теоретично са възможни при нова технология, можем да се справим, смята Томов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!