София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Гроздан Караджов: Около 40% от обещаните пари са платени на пътните фирми

"Цялото това фокусиране върху ТОЛ-а, е лишено от аргументи", заяви той
38 сПолитика 256 Николай Парашкевов

"Аз като всички останали българи виждам състоянието на пътищата в страната, а то е ужасно, но това е наследството, което получаваме и трябва да се справим с него", това заяви Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред NOVA.

"Да, разбира се. Остава 2027 г. Това е обусловено както с въпросите с проектирането на последните участъци, така и с отчуждителни процедури по последните два участъка", заяви той.

По думите му до 2025-2026-та г. трасето трябва да е готово до Велико Търоново.

Караджов подчерта, че това е свързано с ин-хаус процедурите сключени от предишното правителство на Бойко Борисов.

"Не можете да кажете, че един лек автомобил въздейства повече върху пътя от един 40-тонен камион. В цяла Европа е така. 2/3 от парите за подръжка на пътищата се плащата от тежкотоварните камиони и превозвачите, а 1/3 от водачите на МПС", заяви той относно новите ТОЛ такси.

"Хората имат интерес да се случи това, което предлагаме. Това е замисълът. Затова сме платили пари от данъците на хората. Парите от ТОЛ системата вървят изцяло по банков път. Всички тези камери, чрез които стават регистрациите са електронни, а никой не може да изтрие нищо от тази система", подчерта Караджов.

По думите му хлябът ще се вдигне с 1 стотинка за 20 броя заради новите ТОЛ такси, а не с 25 или 50, както се твърди.

"Цялото това фокусиране върху ТОЛ-а е лишено от аргументи. Няма никакъв инфлационен натиск, а просто плащането е се премества към друга глава. Няма причина да си подавам оставката. Аз съм министър на българските граждани", категоричен беше той.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!