София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

“Гугъл” прекрати лиценза си с “Хуауей”

Телефонният производител стана жертва на търговската война между САЩ и Китай

“Гугъл” прекрати лиценза си с “Хуауей”

Телефонният производител стана жертва на търговската война между САЩ и Китай

1 годинаТехнологии 16 Боряна Райчева


Американски компании прекратиха отношенията си с телефонния производител “Хуауей” (Huawei). Това е следствие на изпълнителната заповед, която президентът Доналд Тръмп подписа миналата седмица. Тя забранява на “вражески компании” да извършват дейност в областта на телекомуникациите на територията на страната.

 

В резултат на тези действия, вторият по големина производител в света на смартфони няма да има достъп до официални софтуерни обновления, ще бъде забранен достъпът до магазина за приложения на “Гугъл”, както и възможността да се използват US процесори и модеми.

 

От “Гугъл” обясниха, че тези промени няма да засегнат наличните в момента смартфони и таблети на “Хуауей”. Потребителите все още ще имат достъп до магазина за приложения, антивирусните обновления и актуализациите.

 

Завземането на телекомуникационния пазар от китайците през годините е станало повод за политически скандали. Появиха се и обвинения за индустриален шпионаж. В следствие на това САЩ ограничиха продажбите на “Хуауей” на няколко пъти – действие, което компанията си обяснавя като опит на Вашингтон да предпази местния лидер “Епъл” от конкуренция.

 

Китайците са изправени пред огромен проблем, тъй като не се знае “Хуауей” да разполага със собствена операционна система, която да замени “Андроид”, който се поддържа от ”Гугъл”. По информация на “Блумбърг” стана ясно, че познатите ни производители на процесори и модеми  “Интел” и “Куалком” също са взели решение да не работят с китайците.