София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Huawei купи всички патенти на руската Вокорд

Защо Китай избраха именно руска система

Huawei купи всички патенти на руската Вокорд

Защо Китай избраха именно руска система

12 месецаТехнологии 5 Боряна Райчева


Китайският технологичен гигант Huawei придоби интелектуалната собственост върху иновативна технология за разпознаване на лицата на руската компания Вокорд.
Сделката е осъществена чрез дъщерни компании. Руската компания „Технологична компания Huawei“ и хонконгската „Huawei Digital Technologies Co. LTD“ вече са собственик на компанията „Игл Софтлаб“, на която Вокорд продаде всички свои права, както и оборудване.

Представител на Huawei потвърди, че руската и хонконгска дъщерни компании са станали собственици на „Игл Софтлаб“, където са прехвърлени по-голямата част от специалистите на Вокорд. Компанията е основана през декември миналата година, като по всяка вероятност това е направено с цел да се улесни прехвърлянето на активите в полза на Huawei.

За генерален директор е посочен Семьон Михалович Вавилов с уставен капитал от 100 000 рубли. Продуктите на компанията са изцяло собствено производство до най-малкия детайл. Реалната цена на сделката не е обявена, но според някои прогнози сумата се доближава до 50 милиона долара.

Вокорд попада под ударите на американските санкции срещу Huawei и западният пазар вече е затворен за продуктите му. Според руски анализатори китайският гигант е избрал Вокорд заради престижната позиция, която компанията заема както в Русия, така и в международен аспект.