София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Икономист за мерките на правителството: Не очаквам да се появят реални резултати за цените

Според Стоян Панчев кабинетът няма желанието да предложи таван на цените и надценките

26 сИкономика 213 Николай Парашкевов

"Едва ли тази намеса ще произведе нещо положително за потребителите или негативно за инфлацията. Колкото повече следя заниманията на служебния кабинет с въпроса, толкова повече ми се струва, че цялата история по скоро е опит за създаване на медиен шум по въпроса. Реалните резултати не очаквам да се появят". Това заяви пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика.
 
Според него служебният кабинет няма желанието да предложи таван на цените и надценките: 
 
"Опитва се да изгради инфраструктурата, която да позволи евентуално налагане на такъв тип таван на надценките, но без самият той да поеме скока. Може би защото това изисква определен политически капитал, който ми се струва, че служебното правителство напоследък бързо изгубва. Второ - това е трудно методологически. Няма икономическа теория, която да каже - това е нормална надценка, това не е нормална надценка. Това е изключително зависещо от ситуацията. Изглежда не им се влиза в този спор". 
 
Със сайта, който ще проследява цените, се цели се да се създаде информация за надценките и оттам нататък може би друго правителство да работи в тази посока, продължи икономистът.
 
Той коментира и обявената вчера от земеделския министър наредба, която ще позволи проследяване на всички стоки, които влизат у нас, и които ще трябва да бъдат декларирани и като количества, и като цени от първия търговец.
 
Целта е така да се бори контрабандата.
 
Според икономиста това е странно намерение:
 
"Това, което излезе като информация, е за борба с ДДС-измамите, с укриването на приходи. Вместо да говрим за активните стоки, при които може да очакваме такова нещо - цигари, алкохол, тук става въпрос за домати, яйца, сирене. Това ми изглежда странно. Единственото обяснение, вписващо се в целия разговор за бюджета, е, че може би това, което обявиха от НАП и Митниците, че има висока събираемост, че има сериозно повишаване на приходите - може би не е така и толкова е закъсал бюджетът, че се нуждае от допълнителни мерки за следене на ДДС при яйцата и сиренето, вместо да се занимава с това, което винаги е проблем - акцизните стоки. За мен това е необяснимо". 
 
Очевидно държавата смята, че има някакъв спестен данък в цялата верига на доставки и сега иска да си го прибере с тези промени, изказа мнение Стоян Панчев.
 
Според него обаче това няма да има резултат - няма да намали цените, а дори може и да ги увеличи. 
 
"Истинското желание на държавата е да намали данъчните спестявания, които се случват по веригата, но се опитва да ни ги продаде като опит за намаляване на цените. Това няма да доведе до по-ниски цени. На други места трябва да се търсят решенията по този въпрос", категоричен беше икономистът.