София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

Йорданка Фандъкова с летен „КалендАрт“ за 3 млн. лв.

С културен гайд за фестивали и събития се сдоби София

Йорданка Фандъкова с летен „КалендАрт“ за 3 млн. лв.

С културен гайд за фестивали и събития се сдоби София

10 месецаОбщество 2 Боряна Райчева


Културен гайд „КалендАрт“ с 55 безплатни летни културни мероприятия със свободен достъп представи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Според столичния градоначалник за първи път София има официална програма на летните културни мероприятия.

„Тази година програмата наистина е с много събития - за първи път я обобщаваме и я издаваме в специално издание, което се нарича "КалeндАрт" - на български и английски език“, каза Йорданка Фандъкова.

Според нея брошурата ще се разпространява на различни места в града. „Включително на касите в Центъра за градска мобилност, в хотели, ресторанти. На информационните центрове и също тази информация може да се намери на сайта на Дирекция Култура към Столична Община“, каза кметът.

Йорданка Фандъкова увери, че финансирането на културните събития в столицата нараства и тази година е рекордно за лятната програма.

„Столична община отпуска много сериозни средства – само по двата финансови инструмента Столична Програма Култура и Културният календар са на стойност около 3 млн. лв. Това са средства, които отиват директно за подкрепа на проекти. Както на различни организации, така също и на проекти на културните институти, и общински, и държавни. Защото за мен това е начинът да са активни хората, да увеличим конкуренцията и по този начин да повишим качеството“, коментира тя.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов увери медиите, че културната програма е все по-атрактивна и за чуждестранните ни гости.

„Следваме добре утвърдени практики в други европейски столици, навсякъде в Европа в летните месеци по площадите има културно съдържание, хората могат всекидневно и всяка вечер да посещават различни събития. Това е нашето верую. Туристите също са много в София и една огромна част от тях, по различни изследвания над половината, идва при нас с основен повод за посещение, а именно култура. Имали сме концерти например тук в НДК, в които повечето от половината зали са запълнени от туристи от съседните балкански държави“.

Лятната културна програма беше представена на фона на чудните звуци на джаз формацията „София“.

Вижте повече във видеото 

Автор: Николай Марченко

Оператор: Стефан Тодоров