София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ирак купува руски C-400

Военно-техническото сътрудничество между Москва и Багдад се увеличава

Ирак купува руски C-400

Военно-техническото сътрудничество между Москва и Багдад се увеличава

1 годинаПолитика 4 Боряна Райчева


Иракското правителство е решило да закупи противоракетни ракетни системи С-400 от Русия. Посланикът на Ирак в Москва Хайдар Мансур Хади обяви това в сряда на пресконференция след осмата среща на руско-иракската междуправителствена комисия по търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в Багдад на 23-25 април.
Той подчерта, че военно-техническото сътрудничество между Москва и Багдад вече се увеличава. "Що се отнася до системата за противовъздушна отбрана, иракското правителство е взело решение. Иска да купи С-400", каза дипломатът и добави, че все още няма конкретни споразумения с Русия.
С-400 Triumph е руска противовъздушна ракетна система за далечни и средни разстояния. През ноември 2018 г. CNBC, цитирайки хора с достъп до американското разузнаване, съобщи, че Алжир, Виетнам, Египет, Ирак, Катар, Мароко и Саудитска Арабия обсъждат закупуването на С-400. През февруари ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Хедър Наутер обяви възможността за отговор от Вашингтон, ако Ирак и редица други държави купят руското оръжие.