София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Италия забрани употребата на ChatGPT

Органите за защита на данните в страната заявиха, че услугата AI ще бъде блокирана

1 годинаТехнологии 23

ChatGPT вече е забранен в Италия.

Органите за защита на данните в страната заявиха, че услугата AI ще бъде блокирана и разследвана поради опасения за поверителността.

Системата няма подходящо правно основание да събира лична информация за хората, които я използват, посочва италианската агенция. Тези данни се събират, за да помогнат за обучението на алгоритъма, който захранва отговорите на ChatGPT.

Властите също така обвиниха OpenAI, че не е проверила възрастта на своите потребители на ChatGPT и не е наложила правилно правилата за лица под 13 години. Тези млади потребители биха могли потенциално да бъдат изложени на „неподходящи отговори“ от чатбота, като се има предвид тяхната относителна липса на развитие, твърдят властите.

Решението на Италия дойде дни след като редица експерти призоваха за спиране на разработването на нови системи, на фона на опасения, че бързането за създаване на нови инструменти за изкуствен интелект може да бъде опасно.

Европейската потребителска организация BEUC също призова за разследване от ЕС и националните власти, като посочи конкретно липсата на регулация за ChatGPT и други системи и потенциални проблеми с поверителността. Оттам призоваха за незабавно разследване „на рисковете от ChatGPT и подобни чатботове за европейските потребители“.