София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Изпълнителният директор на "Пирогов" е освободен?

Новият директор на Пирогов" ще е д-р Константин Димов, хирург от УМБАЛ „Св. Анна"

2 месецаОбщество 32 Марияна Стойчева

Изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста си, съобщи "24 часа". Все още Министерството на здравеопазването не е обявило смяната му, а самият той не го е заявил публично.

Причината вероятно е одитният доклад, за който миналата седмица съобщи здравният министър проф. Христо Хинков. Данните от доклада показвали, че лечебното заведение е в лошо финансово състояние, както и че са установени нарушения.

Спешната болница отрече това.

"Пирогов" е сред лечебните заведения, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия и е на печалба. Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв., а Национална здравноосигурителна каса им дължи 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от минали години, а останалите са от тази година", заявиха от болницата.

От позицията става ясно, че към 30.06.2022г. „Пирогов" когато д-р Валентин Димитров поема болницата, тя е била със загуби в размер от 2 675 000 лв. и просрочени задължения към доставчици в размер на 17 460 000 лв. Една година по-късно всичко това е преодоляно.
От "24 часа" твърдят, че новият директор на УМБАЛСМ "Пирогов" ще е д-р Константин Димов, който е лицево-челюстен хирург от УМБАЛ „Св. Анна" в София.