София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Изследване: Половината руснаци не вярват, че Навални е бил отровен

Едва 15% смятат, че е извършен опит за отстраняване на политически конкурент на властта
1 мЕвроком 445

Почти една трета от руснаците смятат, че отравянето на руския опозиционер Алексей Навални е инсценировка. Други 19% го определят като провокация на западните спецслужби.

Това сочат данни на изследователския център "Левада", цитирани от руската редакция на "Дойче веле".

Западът смята - на базата на медицински заключения на лаборатории в три страни - че през август, когато бе поставен в изкуствена кома и хоспитализиран първо в Омск, а след това в Берлин, Навални е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок". В сряда "Шарите", берлинската болница, където той се лекуваше, потвърди отравянето в научна публикация.

След като поиска съдействие от руската държава, за да узнае истината, а не го получи, ЕС наложи санкции и отправи обвинения към Москва. Кремъл твърди, че няма достъп до доказателствения материал и няма защо да започва разследване. Вчера Съединените щати обвиниха руските служби за отравянето на Навални след медийно разследване, посочило осем агенти като свързани с покушението.

Според същото проучване на независимия институт едва 15% са посочилите, че е извършен опит за отстраняване на политически конкурент на властта.