София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ИЗВЪНРЕДНО: ЕМА стартира нова проверка на ваксината AstraZeneca

Комитетът по безопасност на EMA заседава днес
19 сЗдраве 529

Комитетът по безопасност на EMA заседава днес, сряда, 31 март, в контекста на текущия преглед на много редките случаи на необичайни кръвни съсиреци, свързани с нисък брой тромбоцити, при хора, ваксинирани с ваксината COVID-19 на AstraZeneca (сега наричана Vaxzevria) . Това обявиха от Европейската агенция по лекарствата. 

В понеделник 29 март EMA свика заседание на ad hoc експертна група, за да предостави допълнителен принос в текущата оценка. Независими външни експерти с редица медицински специалности, включително хематолози, невролози и епидемиолози, обсъдиха специфични аспекти като възможни механизми, дали могат да бъдат идентифицирани основните рискови фактори и какви допълнителни данни са необходими за допълнителна характеристика на наблюдаваните събития и потенциалния риск. Резултатът от тази среща ще бъде обсъден от PRAC и ще бъде включен в текущата му оценка.

Понастоящем прегледът не е установил никакви специфични рискови фактори, като възраст, пол или предишна медицинска история на нарушения на съсирването, за тези много редки събития. Причинна връзка с ваксината не е доказана, но е възможна и продължаващият анализ продължава.

Както бе съобщено на 18 март, EMA счита, че ползите от ваксината AstraZeneca за предотвратяване на COVID-19, с свързания с него риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от странични ефекти.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!