София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Какво да очакваме от Джо Байдън като президент на САЩ?

Байдън посочи приоритетите в работата си
5 сПолитика 1722 Боряна Райчева

Джо Байдън, който беше обявен за победител в предизборната надпревара от редица американски телевизионни канали и други медии, и Камала Харис, която се кандидатира за поста вицепрезидент на САЩ, вечерта в събота, 7 ноември (местно време), направиха обръщение към нацията в Делауеър.

Лайтмотивът на речта на политика, който се очаква да стане 46-ият президент на САЩ на 20 януари 2021 г., беше призив за единство на нацията. Байдън обеща да бъде „президент на всички американци“ и да създаде държава, в която всеки има равни шансове.

"Нацията си каза думата. Победихме с най-много гласове, подавани някога за кандидат на избори", каза Байдън. Според него той е получил подкрепата на 74 милиона избиратели.


Джо Байдън обеща да възстанови уважението към Съединените щати по света и да помогне за преодоляване на конфликтите между страните на национално ниво. "Кълна ви се, че ъмсте президент, който се бори не за разделение, а за единство", каза той. "Ще управлявам страната като американски президент, а не като демократ", добави политикът, посочвайки, че ще представлява интересите и на онези американци, които не са гласували за него.

Отделно Байдън благодари на афро-американското население за подкрепата и обеща да се бори със "системния расизъм". Той посочи борбата срещу пандемията COVID-19 като друг приоритет на неговото председателство, обявявайки намерението си да свика съвет от научни експерти, който да разработи план за борба със заразата. "Ангажиран съм да направя всичко, за да победя пандемията", каза той. Събралите се привърженици на Байдън поздравиха речта му с аплодисменти и автомобилни звуци.

По време на предизборната кампания Байдън многократно критикува антикризисната политика на действащия президент Доналд Тръмп по време на пандемията.

Камала Харис в разговор с Джо Байдън каза, че хората в Америка са избрали по-добро бъдеще за себе си. Според нея американците са гласували за истината с избора си.

Тя нарече Байдън „опитен политик със спокойна ръка“ и „човек с голямо сърце“, който ще стане „президент на всички американци“. В същото време Харис подчерта ролята на афроамериканските, азиатските и латиноамериканските жени в развитието на американската демокрация. „Аз съм първата жена вицепрезидент на Съединените щати, но няма да бъда и последната“, увери тя и добави, че всяко малко момиченце, което гледа нейното представление по телевизията тази вечер, може да бъде вдъхновено от нейния пример.

Харис се ангажира да прекрати дискриминацията в Съединените щати и да се справи с въпросите за опазване на климата.


Тазгодишната предизборна кампания, която се проведе на фона на пандемията на коронавируса, беше много напрегната. На 7 ноември, след като редица международни медии обявиха победата на Джо Байдън, настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че отказва да приеме изборните резултати. По-рано той заяви, че възнамерява да ги оспори в съда.

Междувременно Байден вече е поздравен за избора си от германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и други държавни и правителствени ръководители, както и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.