София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Катар: Преговорите между Израел и Хамас са в застой

Премиерът на Катар определи етапа като деликатен

21 дниВойна 11 Иванина Игнатова

Преговорите между Израел и Хамас за постигане на примирие в Газа и размяна на заложници са в застой, заяви министър-председателят на Катар, предаде АФП.

"Преминаваме през деликатен етап с известно протакане и се опитваме колкото е възможно повече да се справим с това протакане", заяви шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани на пресконференция с румънския министър-председател Марсел Чолаку.

Катар, заедно със Съединените щати и Египет, участва от седмици в задкулисни преговори за постигане на примирие в Газа и освобождаване на израелски заложници в замяна на палестински затворници, държани в израелски затвори.

Преговарящите се опитват да "напреднат и да сложат край на страданията, които изпитва народът в Газа, и да върнат заложниците", заяви шейх Мохамед.

Посредниците се надяваха да осигурят прекратяване на огъня преди началото на Рамазана, но напредъкът многократно се проваляше, без да се стигне до прекратяване на военните действия през свещения за мюсюлманите месец, който приключи миналата седмица.

За сметка на това нараснаха опасенията, че продължаващата с месеци война в Газа може да прерасне в регионален конфликт, след като през уикенда Иран за пръв път в историята си извърши директна атака срещу своя заклет враг Израел.

Снимка: БГНЕС