София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Хотелиери и ресторантьори: Очакваме партиите да спазят обещанието си

Най-после туризмът да бъде приоритет на едно бъдещо правителство, поискаха от бранша
23 сОбщество 303 Николай Парашкевов

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) призоваха, преговарящите за коалиционен кабинет партии, да спазят обещанието си и най-после туризмът да бъде приоритет на едно бъдещо правителство.

"Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ), в който БХРА е съосновател и член, проведе поредица от срещи преди изборите с представители на всяка една от политическите сили, които сега преговарят за формиране на коалиционно правителство. На тези срещи получихме уверение не само, че туризмът ще е приоритет в работата на следващите управляващи, но и че те ще предприемат редица спешни мерки в рамките още на първите им 100 дни управление, с които да гарантират оцеляване на туристическия бизнес и да положат основите за бъдещото успешно развитие на дейността на представителите на сектора и утвърждаване имиджа ни като дестинация. Без самостоятелно и силно Министерство на туризма това ще бъде трудно постижимо, а може би и невъзможно", категорични са от БХРА.

"Затова очакваме от политическите партии да спазят дадените обещания преди изборите и да формират едно силно Министерство на туризма, но и да назначат професионалист за поста министър на туризма. Задължително е индустрията, която допринася за между 13 и 15 на сто от приходите в държавния бюджет, да бъде управлявана от първостепенен разпоредител и да има свой постоянен и равнопоставен представител по време на заседанията на МС", се допълва в позицията.

"Туристическият сектор изживява една от най-големите кризи през последните десетилетия. Застрашено е съществуването на бранша, чиято дейност е структуроопределяща за българската икономика.  Туризмът безспорно е е най-потърпевшият от пандемията сектор и затова сега са необходими спешни мерки за оцеляване на индустрията и чак след това да се предприемат действия за възвръщане на обемите на туризма от 2019 г. и за надграждане. А това няма как да се случи без едно силно Министерство на туризма", подчертават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Според нас е важно за по-добрата съвместна работа и координация на политиките в кабинета да бъде назначен съветник по туризма в Министерски съвет, който да има достъп до всички предложения за нормативни промени, които засягат туристическия сектор, подчертават от БХРА. Припомняме, че подобен съветник успешно работеше по време на служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. Най-добре би било министърът на туризма да бъде и вицепремиер, именно за да може да координира дейностите на всички ведомства, за да гарантира оцеляването и успешното развитие на туристическия сектор, подчертават от БХРА. Ако тази формула не е възможна, вицепремиерът, който ще отговаря за туризма трябва да е наясно и добре запознат със случващото се в сектора, а не ресорът му само да му е пришит, като допълнителна дейност, за която се търси място", категорични са от БХРА.

"България е успешна туристическа дестинация и има сериозен потенциал да бъде още по-успешна и да привлича гости през четирите сезона. И за да се утвърди това е необходим сериозен бюджет и силно министерство", припомнят от БХРА.

"В този случай трябва да бъдат отделени поне 1 процент от приходите в бюджета от сектора за национална туристическа реклама и да се разходват ефективно, като се управляват от съвет с участието на бранша", категорични са асоциациите.

"За да бъде добре представен секторът и по време на международни срещи е наложително начело на едно силно туристическо министерство да застане човек от практиката, експерт, който може да води разговори на ниво министри и да дава съответните гаранции и доводи, че страната ни е не само отлична туристическа дестинация, но и безопасна такава. Припомняме, че всичките ни конкурентни дестинации не само имат министерства, но и те са ръководени от хора, които съумяват да защитават интересите на представителите на сектора както на вътрешната, така и на международната политическа сцена", се допълва в позицията.

"Затова и очакваме политиците да спазят дадените обещания преди изборите и да сформират едно силно Министерство на туризма, от което едно стабилно правителство и туристическият сектор се нуждаят", категорични са от БХРА.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!