София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Кирил Петков: ББР не е засегната от скандала "Магнитски"

Според Петков на този етап няма държавна фирма, която да е "светнала в червено"

Българската банка за развитие не е засегната от санкциите, наложени по закона "Магнитски". Tова коментира пред Медиапул служебният министър на икономиката Кирил Петков. 

Той съобщи, че ББР има отпуснати кредити на "Благоевград БТ" (над 140 млн. лв.) и на "Маркет инвестмънтс" ("Техномаркет" - над 115 млн. лв.), в които депутатът Делян Пеевски имаше миноритарни дялове, но ги продаде.

Според Петков на този етап няма държавна фирма, която да е "светнала в червено". 

НАП осъществява проверка дали държавни фирми могат да бъдат засегнати от санкциите по закона "Магнитски" заради взаимоотношения с фирмите на санкционираните лица. 

В четвъртък Българската народна банка ще излезе с решение дали предложените от него Васил Щонов и Валентин Михов могат да бъдат назначени в Надзорния съвет на ББР. Двамата са завършили престижни западни университети и са работили за големи търговски банки в чужбина. Щонов беше и служебен министър на икономиката и енергетиката в правителството на Георги Близнашки, става ясно от думите на министъра. 

Министърът на икономиката съобщи и че Управителният съвет на ББР все още не предоставя кредитните досиета по отпуснатите заеми на назначения от него одитен комитет за проверка работата на банката.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!