София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

Кирил Петков е договорил втечнен газ от САЩ на по-ниска цена от тази на "Газпром"

Това съобщиха от правителствената пресслужба
2 мПолитика 475 Николай Парашкевов

Министър-председателят Кирил Петков договори с Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, под тези на "Газпром".

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис.

Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера.

Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет.

От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС.

Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

По-рано във вторник министър-председателят Кирил Петков проведе разговор и с държавния секретар Антъни Блинкън в Държавния департамент.

Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона.

Петков и Блинкън разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!